Social Media Statistieken 2009

Hoe populair zijn internationale social media sites zoals Facebook, LinkedIn en Twitter in Nederland? Zijn specifieke social media sites zoals Slideshare al een relevant kanaal voor marketing in Nederland? Inzet van social media kanalen is een serieuze optie geworden nu bedrijven beginnen in te zien dat veel van hun klanten en prospects zich begeven op een nieuw marketing kanaal.

Wij hadden gisteren de eer om een Social Media workshop (Autumnschool 09) te mogen geven aan een leergierige groep marketeers van oa. Atos Origin, Nu.nl, YER, Reed Business, GGD, Altran etc. Alle interessante videos over social media beroepen zich op statistieken vanuit de VS, maar hoe zit het nu in Nederland?
Om meer inzicht te geven in de populariteit van social media in Nederland hebben we wat statistieken op een rijtje gezet.

Top 20 Sites Nederland November 2009

 1. Google.nl
 2. Hyves
 3. YouTube
 4. Google.com
 5. Windows Live
 6. MSN
 7. Nu.nl
 8. Facebook
 9. Wikipedia
 10. Marktplaats.nl
 11. Yahoo!
 12. De Telegraaf
 13. ING
 14. Startpagina
 15. Blogger
 16. LinkedIn
 17. Twitter
 18. Rabobank
 19. Microsoft
 20. Bol.com

In deze top 20 lijst, opgezet door statistiekensite Alexa, zien we dat Social Media niet meer weg te denken zijn van het internet in Nederland. In de top 20 worden de plaatsen 2, 3, 8, 16 en 17 ingenomen door social media sites. Opvallend is dat Facebook gestegen is tot de top 10 en inmiddels op nummer 8 staat. Hoe lang gaat het nog duren voordat Facebook hier ook in de top 3 staat?

Twitter staat op nummer 17 maar dit zou aanzienlijk hoger moeten zijn wanneer we bedenken dat 80% van de traffic via applicaties gegenereerd wordten niet via de website www.twitter.com. Dit zijn applicaties zoals Tweetdeck en Tweetie die geïnstalleerd worden op de desktop en mobieltjes . Twitter claimt zo’n 40 miljoen gebruikers te hebben op dit moment.

Statistieken social media sites

Hyves is nog steeds de koning in Nederland met zo’n 9,4 miljoen leden. Elke dag worden zo’n 300 duizend krabbels geschreven.

Facebook is de moloch onder de social media sites met 300 miljoen gebruikers wereldwijd. 50% hiervan loggen elke dag in op Facebook.com. De snelst groeiend leeftijdsgroep is die van 35+. Nederland telt op dit moment 1,6 miljoen Facebook gebruikers. Gemiddeld is de leeftijdsgroep zo’n 10 jaar ouder op Facebook dan Hyves.

LinkedIn, een zakelijke sociale netwerk, heeft wereldwijd zo’n 50 miljoen gebruikers sinds september 2009. Alexa zet LinkedIn op de 16e plaats erg hoog is voor een website met een zakelijke toepassing. LinkedIn heeft op dit moment bijna 1,5 miljoen geregistreerde gebruikers in Nederland.

Slideshare, de YouTube voor PowerPoint presentaties, heeft meer dan 20 miljoen maandelijkse bezoekers. Slideshare liet ons weten dat in de afgelopen maand zo’n 500 duizend presentaties bekeken zijn in Nederland door meer dan 200 duizend bezoekers met een gemiddelde tijd op de site van 6,2 minuut. Met dit soort statistieken kunnen wij Slideshare inmiddels serieus nemen als social media kanaal, met bereik in Nederland.

Avatar

About Frank Tech

Wil je sneller wifi en sneller internet? Is gaming achterhaald of is er sprake van zoom-buffering? Wat is een Mesh WiFi en WiFi 6? Vraag je je af welke telefoon je moet kopen? Wilt u de beste mobiele tips en trucs weten? Dan ben je hier op de juiste plaats! Mijn naam is Frank, aka Frank Tech, en ik maak technologie begrijpbaar voor iedereen - ik beantwoord jouw technische vragen. Je ontvangt tips, trucs, hoe te, recensies en apps - in eenvoudige taal die we allemaal begrijpen! Voordat jij fr volgende mobiele telefoon, gadget of actiecamera koopt, bekijk mijn reviews. Voordat je volgende mobiele telefoon, gadget of actiecamera koopt, bekijk mijn hands-on reviews, apparaten, iPhones, Android, tablets en andere technische spullen.

View all posts by Frank Tech →