Wat is het verschil tussen een proxy en VPN?

Je hebt vast weleens van een proxy gehoord. Het lijkt op een VPN service maar niet helemaal.

Een VPN is een netwerk die je in staat stelt om de privacy van je netwerk te behouden. Zoals je waarschijnlijk weet beschermen deze netwerken het dataverkeer tussen twee apparaten, zoals computers, smartphones, laptops, iPads en internetporten.

Het netwerk bouwt dan een veilige ondoordringbare tunnel. Dit voorkomt dat hackers en stalkers meegluren met jou webactiviteiten. Dit gaat gepaard met websurfen, downloaden, skypen en alle andere soorten overdrachten via het internetverkeer.

Een proxyserver anderzijds, werkt iets anders. Als je een proxy gebruikt, dan blijft jouw internetactiviteit anoniem. Er zijn verschillende manieren hoe dit in zijn werking gaat. Bij de ene manier werkt het via jouw bestemmingsserver, dit is de server die dan bepaalde webverzoeken accepteert van de proxyserver. Hierdoor blijf je anoniem.

In beide gevallen zijn proxy en VPN ontworpen om iemands IP adres te verbergen.  Ze verdoezelen je browseractiviteiten.  Daardoor zijn geo-beperkte content op Facebook of Youtube toegankelijk. Houd desalniettemin in je achterhoofd dat een proxy je verbinding niet versleuteld. Dat betekent dat de informatie die je verstuurd gestolen of onderschept kan worden. Dit is waar een VPN ons zijne kracht laat zien, deze versleuteld namelijk wel je gegevens.

VPN ‘s

  • Een VPN codeert gegevens zodat een hacker niet kan achterhalen wat een persoon  online doet. Een VPN biedt met andere woorden, een soort tunnel, dat is waar de gegevens naartoe gaan. Deze tunnel niet kan worden onderschept, en jouw uitzendingen worden niet meer weergegeven.
  • Een VPN is privé, om een openbaar netwerk privé maken. Een VPN-netwerk kan worden gebruikt op een desktop of een mobiel apparaat, zoals laptops, telefoons en tabletten.
  • Een VPN beschermt gegevens. Deze gegevens bevatten chatberichten, e-mailcommunicatie, downloads, inlog-gegevens en sites die je bezoekt.
  • Een VPN verandert ook jouw IP-adres. Dit doet het lijken alsof je je op een andere locatie bevind. Dit maakt het mogelijk om toegang te krijgen tot sites waarvan je verbannen bent.

Proxyserver

  • Een proxyserver zorgt ervoor dat de gebruiker anoniem kan surfen. Dit betekent dat je geen sporen achterlaat op de site die je bezoekt. Het gaat hierbij om jouw locatie. Dit is handig als je op een plek of in een land bent die bepaalde sites, zoals sociale media verbiedt.
  • Met een proxy-server, zijn je transmissies en gegevens noch verborgen, noch gecodeerd. Dus het kan nog steeds worden onderschept, maar de server kan niet precies achterhalen wie er achter de activiteiten zit. Dit betekent ook dat hackers nog steeds toegang tot bepaalde informatie verkrijgen  op een openbare Wi-Fi-verbinding.

Veel mensen gebruiken zowel een VPN als een proxyserver, want het geeft de gebruiker het beste van beide werelden. Je bent veilig en anoniem. Echter, zelfs wanneer je dit do

Avatar

About Frank Tech

Wil je sneller wifi en sneller internet? Is gaming achterhaald of is er sprake van zoom-buffering? Wat is een Mesh WiFi en WiFi 6? Vraag je je af welke telefoon je moet kopen? Wilt u de beste mobiele tips en trucs weten? Dan ben je hier op de juiste plaats! Mijn naam is Frank, aka Frank Tech, en ik maak technologie begrijpbaar voor iedereen - ik beantwoord jouw technische vragen. Je ontvangt tips, trucs, hoe te, recensies en apps - in eenvoudige taal die we allemaal begrijpen! Voordat jij fr volgende mobiele telefoon, gadget of actiecamera koopt, bekijk mijn reviews. Voordat je volgende mobiele telefoon, gadget of actiecamera koopt, bekijk mijn hands-on reviews, apparaten, iPhones, Android, tablets en andere technische spullen.

View all posts by Frank Tech →